Всі ми звикли вживати в їжу такі фрукти як яблука, сливи, груші, апельсини, банани. Але коли ми перебуваємо закордоном і потрапляємо в готелі, місцеві ринки чи магазини, наші очі просто розбігаються від різноманіття екзотичних фруктів. Найчастіше, побачивши незнайомий фрукт, ми навіть не знаємо, з якого боку до нього підійти і як правильно їсти, тож ми підготували для вас добірку екзотичних фруктів, які зустрічаються найчастіше. Цікаво дізнатись? Країна походження більшості екзотичних фруктів, як виявилось, - Таїланд.
Ананаси Таїланду вважаються одними з найкращих у світі. Існує близько 80 сортів цього фрукта. Смак його насичений - від кисло-солодкого до медового. Запах зрілого ананаса приємний і трохи солодкуватий. Обираючи ананас, звертайте увагу на його текстуру: він має злегка проминатися під пальцями, але не бути занадто м'яким або, навпаки, занадто твердим.
Сезон: цілий рік. Звідки в Таїланді взялася рослина, батьківщиною якої вважається Південна Америка, невідомо. Так чи інакше, гуава прижилася в Південно-Східній Азії і стала тут одним із найпопулярніших фруктів. У Таїланді її вживають недозрілою (коли м'якоть ще зелена і тверда) з сіллю, цукром і спеціями.
Зовні це маленькі круглі плоди з м'якою шкіркою пісочного кольору. Ростуть гронами. М'якоть напівпрозора, білого кольору. Смак - солодкий із кислинкою. Їдять фрукт у свіжому вигляді. Головне - не надкусити кісточку: вона хоч і м'яка, але гірка на смак. Лонгконг багатий на кальцій, фосфор, калій, залізо, вітаміни В1, В2 і С.
Високі джекфрутові дерева ростуть переважно в південному Таїланді. Круглий важкий плід розміром з велику диню можна розрізати тільки великим ножем. Під зеленувато-жовтою шкіркою знаходяться часточки жовтого кольору, що мають унікальний смак і сильний аромат, з величезною кількістю насіння всередині. Дозрілу м'якоть вживають свіжою, недозрілу попередньо готують.
Яскраво-рожевий плід розміром з велике яблуко, з лусочками, трохи витягнутої форми. Краї лусочок - зеленого або салатового кольору. М'якоть всередині біла з дрібними чорними кісточками.
Це кислий фрукт, але в Таїланді росте його солодкий різновид. Зазвичай тайці відварюють плоди у воді, отримуючи освіжаючий напій.
Плоди жовтого або зеленого кольору, довгасті. Розрізані впоперек мають форму п'ятикутної зірки. Через це вони мають другу назву - star fruit, або "зоряний фрукт". Зрілі плоди дуже соковиті. Смак приємний, з квітковими нотами, не дуже солодкий. Недостиглі плоди досить кислі, у них багато вітаміну С. Переважно фрукт використовується для приготування салатів, соусів, соків і прохолодних напоїв.
Недосвідчена людина може прийняти плід за невелике манго, тільки коричневого кольору й округлої форми, що нагадує яйце. Фрукт часто використовується для сервірування страв через красивий коричневий відтінок м'якоті. Їсти саподіллу краще після повного дозрівання: тоді вона дуже солодка і досить м'яка, хоч і не зовсім соковита.
Сезон: цілий рік. Є два сорти цього фрукта: один - справді рожевого кольору, інший - зеленого. За смаком плоди схожі на звичайні яблука, тільки дещо кисліші. Найкрасивіші рожеві яблука з'являються на ринках у прохолодний сезон - з листопада по березень.
Його ще називають "королем усіх фруктів" через величезну кількість вітамінів і мікроелементів. Але коли приходить пора дозрівання дуріану, тайські ринки наповнюються специфічним стійким запахом, а в готелях дістають таблички з перекресленим зображенням цього фрукта. Власне, дуріан і здобув популярність завдяки тому, що його плоди мають винятковий смак, дуже неприємний, які важко описати. Дуріан потрібно обов'язково скуштувати, проте не варто нести його в готель (можуть і оштрафувати). А якщо все-таки хочеться привезти дуріан додому, то краще купити в duty free герметично запакований плід.
Сезон: цілий рік. Якби не ці плоди, тайська кухня була б просто поєднанням китайської та індійської. Їх додають у рис, їдять свіжими. На кокосовому молоці варять більшість супів. Кокоси в сиропі пропонують як десерт. На ринках продають кокосове молоко прямо в плодах.
Заслуговує особливої уваги! Цей фрукт майже невідомий за межами країни, але в самому Таїланді дуже популярний. Його сірувата м'якоть має одночасно і солодкий, і кислий смак. Насіння лангсата гірке, тому фрукт треба їсти обережно.
Свого часу лічі привозили до Таїланду з Китаю, тому фрукт вважався досить дорогим. Зараз же на півночі країни є чимало ферм, де вирощують лічі, але ціни на нього все одно вищі, ніж на інші фрукти. Сортів лічі дуже багато. Загалом фрукт вирізняється солодким смаком і ніжною м'якоттю, схожою на виноградну, її колір - від рожевого до пурпурного.
Сезон: з березня по червень. Сорти тайського манго відрізняються від тих, що вирощуються у світі. Різновиди, що ростуть тільки в Таїланді, завоювали таку популярність у сусідніх країнах, що експорт манго зараз обчислюється мільйонами кілограмів.
Весь сезон дощів ринки Таїланду, особливо південного, рясніють плодами мангостіна. Під товстою темно-червоною шкіркою ховається м'якоть кремового кольору, яку краще їсти виделкою. На смак мангостін солодкий з легким терпкуватим присмаком. До речі, чим більше часточок у плоді, тим менше в ньому кісточок.
За смаком нагадує грейпфрут, тільки радше солодкий, ніж кислий. До того ж, помело значно більший за розміром. М'якоть буває червонуватого, блідо-жовтого та помаранчевого кольору.
Сезон: цілий рік. З'явилася папайя в Індокитаї ще в XVI столітті, і відтоді там і вирощується. Виключно тайське використання плодів - гострий салат som tam (нарізана смужками недозріла папайя, сушені креветки, часник і перець чилі). Бажаєте скуштувати?
Сезон: цілий рік, пік - з травня по вересень. Один із найпомітніших і найсмачніших виключно тайських фруктів. Яскраво-червоні плоди з блідо-зеленою щетиною за смаком чимсь нагадують виноград, тільки солодші.
Лускаті плоди бордово-коричневого кольору, форма - овальна і злегка витягнута, нагадує краплю води. Шкірка тонка і досить легко знімається, але, очищаючи плід, потрібно бути обережним: він вкритий маленькими м'якими шипами. М'якоть салака жовтувато-біла.
Сподіваємося, що ця інформація виявиться корисною і справді Вам знадобиться.